Burnley contemporary house extension. 
A project in Burnley Lancashire where the client required a contemporary single storey extension and one we thoroughly enjoyed, remodelling and extending. The property had not been modernised at all since it was built so required a lot of work to make it a family home along with a home working environment suitable for today’s busy, hectic lifestyle. This will include substantial improvement’s to its fabric for energy efficiency. In the modern extension a new double height space kitchen – dining, a family space opening into the garden will form the centre of the house. 

New Build House in Manchester. Planning permission, Building regulations, 3D CGI and Architectural Design. 

Tucked away in a corner on Manor Drive in Manchester, this detached red-brick house is slotted into the street scene within its triangular shaped plot. Many of the houses on this Manchester road have been altered to a modern standard. The majority are large four to five bedroomed properties and have large private gardens and gated driveways.

The client wanted to change the property similarly to create a more modern look and increase the space inside the house. The existing plot and footprint of the house will allow for a large building to be proposed which HAD designed to the clients brief. The client wanted large glass windows to the front and create a symmetrical elevation with a central entrance. This would lead to a double-height grand entrance with staircase leading to the first floor. It was essential the new design had a large gym, an open plan kitchen-diner with living space and at least four bedrooms with the master bedroom having an ensuite bathroom and walk-in-wardrobe. Due the amount of overall changes needed to get the perfect design for the client, the proposal would be to demolish the existing house and build the new house from scratch- this also helped with a new structure and the large glazed elements to the front elevation.

Once the planning application had been approved, there were a number of conditions to discharge before any works could commence. This included providing samples of the materials, produce a hard and soft landscaping scheme and detail the proposed boundary treatments amongst other things. HAD submitted an application to discharge the conditions and also put in an amendments application to increase the ground floor of the proposed new house by 2m to increase the kitchen-diner and the gym at the rear.

HAD also compiled a set of Building Regulation drawings for approval which included detailed locations for the steel members and loadbearing structure as well as detailing the drainage, fire-protection, lighting, heating and wall build-up. The roof design was a traditional roof as the attic space would also be utilised for further bedroom space, with the option of an ensuite and walk-in -wardrobe should the client decide to do so during the building stage. 


 
Bolton Mosque Design. 

Mosque hall 

300m2/- main hall 
Mehrab 
Mimbar 

Madrassa
Total 13 classrooms at 16m2/ to accommodate 10-15 students
5 classrooms girls
5 classrooms boys
2 combined classrooms
1 hifz & alima classroom 

Ablution & Washrooms
Male 
16 ablution seats 1m2/ each facing wall
1 shower cubicle 
7 W.C.
Female - Madrassa attendees 
4 cubicles w.c.
5 wuddhu seats 
no shower 

Kitchen 
9m2/ - range cooker, large sink, fridge freezer, microwave, toaster, kettle and storage

Office & Meeting Room 
Office - 2.5m x 2.5m = 6.25m2/
Board Room - 20m2/ direct access from office

Car Park 
40 - 60 car spaces - already in place at new Brierfield premises

 Women's Prayer Facilities  
3m x 3m = 9m2/ 
4 - 7 prayer spaces
Separate entrance for women's prayer room
Wudu & w.c. facilities

 Accommodation for Visitors   
 9m2/ - direct access from outside & within mosque

Exhibition, Library    
 40m2/ - access from outside & within mosque
desk and chairs for 10 people 

Nursery 

Plant/Utility Rooms

Caretaker / Storage room

Social Hall for Hire 
50 - 100 guest capacity 

Other Considerations 
· Accessibility considerations and facilities for the less abled, including wheelchair access.
· External play area for children
· Foyers for removing shoes in the main entrances into to the masjid 


Buncer Lane, Blackburn – Changes to front of house and internal alterations

Buncer Lane in Blackburn has a mixture of detached large houses along one side that have similar features in materials yet each hold their own character. No. 18 Buncer Lane is the last detached property before the pattern of the semi-detached pairs start. To enhance the houses character and update the internal layout, HAD were instructed to create a new entrance to the centre of the house and re-design the houses front elevation and stair well to the first floor.

The existing house has one winding staircase to the first floor that leads to a long corridor running down the length of the building to the rooms at the first floor. On the ground floor there is only an entrance hall leading to the stairs, rear living room and front dining room. Access through to the kitchen and reading room can only be through the other ground floor rooms- there is no separating corridor or hallway.

The proposed changes would make the house more symmetrical and enable a central stair to access the first floor. The double-height grand entrance would also allow all rooms to be accessible from either side on the ground floor as well as the first. The house at the front would be altered and would need a planning application as it faced the public Highway which was submitted by HAD for the client. Following the planning application, the building regulations drawings were completed ready for a structural engineer to comment and calculate the new structural implications of the changes to the existing house, preparing for an approval from building control once planning permission was gained.

 
 
 
 


New build Mosque project in Greater Manchester. 

- Architectural Design
- New build planning consent
- Building Control drawings
- Travel Assessment
- Noise Impact Assessment
- Parking plan
- Interior Design 

0161 327 0421
Project on "Metropolitan Open Land" MOL - Designation used only within London. MOL is afforded the same level of protection as Metropolitan Green 

The project consisted of an existing pub, change of use application planning application to restaurant and an extension to the rear of the public house.  

Externally we built pod structures around a central bar, the pods comply with the smoke free legislation and planning laws for shisha smoking along with the majority air rule for environmental health. 

London




HAD were commissioned to carry out the conversion of an existing Church to a Mosque, the client wanted to maintain the historic features of the building and incorporate them in to the interior design for the Mosque. 

Based over three floors, Hussain Architectural Design carried out the Architectural works, heritage work, planning permission, building control, conservation work and the interior design services. 

Clitheroe, Lancashire 


Below we have designed six new build houses after demolishing existing garages on the site. The client gained independent pre-application advice from Pendle Council. 


The pre-application advice advised the client to re-think the design they submitted from a previous planner, the proposal contained 6 three storey town houses however the planners were concerned about the lack of sunlight to the properties at the rear of the site. 


We proposed three three storey houses and the remainder as bungalows.


01282 451428 




Brierfield, Lancashire (Submission to Pendle Council)


Church to Mosque conversion, includes major extension, additional floors, a dome, complete internal and external renovation. 


- Planning permission
- Building regulations
- Interior design 


Moque to include, male and female prayer facilities, ablution areas, dining area, meeting rooms, W.C's, education rooms.